Dritëro Agolli ( 1973 photo)
Dritëro Agolli ( 1973 photo)
Shkrimtari me i madh Shqiptar - I koes -.

 

Dritëro Agolli ne vitin 1991 anëtar i K.Q.P.P.SH. dhe kryetar i lidhjes së shrrimtareve në seansën zhvilluar me dyer te mbyllyra të datës 10 Qershor sulmoi figuren e E.Hoxhës, « kultin e personalitet » të tij, fajtor për izolimin e Shqiperise nga bota, diktaturen e proletariatit e luften e klaseve, për mohimin e «lirise e të drejtave të njeriut».
Fjala e tij shraktoi protesta energjike tek një pjesë e delegateve presentë në këtë kongresë i cili miratoi shpërberjen e PPSH.
Kujtojmë lexuesin se. Dritëro Agolli eshtë autori i poemes madhore «Nenë Shqiperi» ky hyjnizon E. Hoxhës e socialismin si dhe elegjisë per E. Hoxhën që fillon me fjalet : Falmë Enver qe frymë dot stë dhashë.
MEMENTO

 

 

Ismail Kadarè (1973 photo)
Ismail Kadarè (1973 photo)

 

Çfarë ra thënë:
Ë 1984 kur u botua libri i E. Hoxhës: “Kur u hodhën themelet e shqiperisë socialiste”.
Ismail Kadarë:« Ky liber evokon ngjarjet dhe punën madheshtore që hodhën bazat e pushtetit popullor në shqiperi, në te njëjen kohe eshte per ne nje mesim e mesazh i themeluesit dhe udheheqesit te kesaj vepre. Per faktin qe vepra dhe themelet e saj jane pershrruar nga vete themeluesi i saj, per ne ka nje rendesi te madhe e eshte shume e shtrenjtë.
Perseri per E. Hoxhen ne vitin 1985 me rastin e vdekjes se udheqesit shqiptar njohur tashme nga mbare bota si nie M-L me te medhenj ne bote Kadareja shrruante : « Si ideator dhe arritert i shqiperisr se re, E. Hoxha eshte njerohesisht i tille edhe persa i perket shkences, artit e literatures sone. Menda e tij e madhe si ideolog, filozof e erudit i rallë, ka qene nje nga faktoret kryesore që percaktuan madhesine e themeleve të artit dhe te literatures se re shqipatre, madhesi qe pastaj do te dercaktonte qendrushmerine dhe dimensionet e te gjithe struktures . . . Ai ishte miku i madh i shrrimtareve dhe artisteve me te cilet kishte shume gjera e te perbashreta . . .. Ata shrrimtare dhe artiste qe kane patur fatin te njohin e te tarohen me te, ruajne perjete ne kujtesen e tyre fuqine shpirterore, thellesine, karakterin inovativ, ngrohtesine vellazerore e njerohesisht madhesatinë e fjales së tij.»
Ne 1990 Ismail Kadarë brartis shqiperinë dhe kerkon azil politik ne Francë. Në këto vite ne shume raste ka shrruar e dhënë intervista qe kur i lexon të vjen për të vjellë.
MEMENTO

 

 

Ramiz Alia (1982 photo)
Ramiz Alia (1982 photo)
Pasardhes i enver hoxhes na 1982

 

Para se te bashrohej levizjen nacional-çlirimtare e te behej partizan gjate luftes, kishte qene anëtar i rinise fasciste shqiptare per gati dy vjet.
Ne shtator te vitit 1990 Ramiz Alia ne mbledhjen e QKB-së ne Nju-Jork, takohet me ministrin e jashtem te BRSS Eduard Shevernadze, me presidentin e Rumanise Jon Iliesku, ministrin e jashtem kinez Cian Ci Cen e mbi të gjithë me Sulsberger « agjen i vjeter i Cias».
Sic shrruan Enver Hoxha ne kujtimet e tij.
Kur kthye ne Shqiperi nuk informoi as ne barone politike e as ne Parti. Asnje fialë per viziten e tij ne S.H.B.A. Mbas kesaj filluan ne Shqiperi një seri ngjarjesh spetakolare si futja në ambasada, greva e studenteve ne dhjetor, e disa sindaratave, rezimi i monumentit të Enver Hoxhës ne sheshin Skenderbej.
« Kthim prapa nuk ka e nuk do të ketë. Me kete bindje qe duhet të punojme ». ( Ramiz Alia, Plenumi i 12 i KQ te PPSH. – 6/11/1990 -)
MEMENTO

 

 

 

Adil Çarçani (1982 photo)
Adil Çarçani (1982 photo)

 

Kryeminister i RPSSH per shume vjet, ne Gjirokaster ne nje interviste deklaron; « E vetmja ruge shpetimi per Shqiperine është socialdemokracia !»
MEMENTO

 

 

 

Hekuran Isai (1983 photo)
Hekuran Isai (1983 photo)
Minister i Brëndshem ne 1991.

 

Nuk e kundershtoi amnistinë e pergjthsme propozuar nga R. Alia. Ishte plotesisht dakord me vijen e re politike e ideologjike. Ish te burgosurit e lirua mbas pak muajsh u perdoren per të dyegue e shrateruar në gjithë shqiperinë e, ne 20 shrurt 1991 rezuan monumentin e Enver Hoxhes ne Tirane ku polizia kishte urdher te asistonte si spektatore e thyeshtë. Rezimi i monumentit dihej prej kohesh. Ky akt ligjeroi aktin final formal të shëmbjes së socializmit ne shqiperi.
MEMENTO

 

 

 

Me keto kkujtime te shrurtra sigurisht që nuk pretendohet te shrruhet istoria aktuale e shqiperise, ajo do te behet në kohen e duhur: Dinamica e ngjarjeve brenda partisë mabs Enver Hoxhës, metodat që u perdoren per shembjen e socializmit në shqiperi jane motiv analize e riflektimi per marksiste-leninistet e vertete. Por kjo dimostron se armiku i brendshem “Kali i Trojes” qe maskohet me buzeqeshte e perqafime te pofundme eshte më i rezikshmi.

 

Por siç thote Enver Hoxha ne perfundim të librit “Eurokomunizmi eshte antikomunizëm”
« Situatat nuk janë te lehta, por le të kujtoime fjalet optimiste te Stalinit; « Ska kala qe se marin komunistet ky optimizen revoluzionar buron nga vetë ligjet objektive të zhvillimit shoqeror. Kapitalizmi është nje sistem i denuar nga istoria e do të licujdohet. As tradhetia e revizjonistevë modernë do te mudin ta shpëtojne nga fundi i tij i pashmangshem e arthmja i përket socializmit e komunizmit ».

 

 

 

Your opinion is important for the growth and the improvement of our web site.

The message you are sending WILL NOT BE TREATED FOR ANY COMMERCIAL OR ILLEGAL USE.

 generate new code
CAPTCHA Image

Type the code above

Sending your message. Please wait...

Thanks for sending your message!

The security code entered was incorrect. Please try again.

Please complete all the fields in the form before sending.